Tuikku- ryhmän tarina

Tuikku-ryhmän synty ja toiminta

Vapaaehtoista pelastuspalvelua (Vapepa) koordinoiva Suomen Punainen Risti ja sen alaisuudessa toimiva Punaisen ristin Lapin piiri sai vuonna 2006 luvan Vapepan keskustoimikunnalta perustaa alueelleen ns. ”Vapepan jäsenjärjestöihin kuulumattoman” toimintaryhmän.  Ryhmän perustamisen syynä oli se, että  ihmiset jotka haluavat toimia Vapepassa ilman kuulumista johonkin Vapepan jäsenjärjestöön, voivat liittyä Vapepan toimintaan mukaan.

Ryhmää yritettiin perustaa jo vuonna 2006, mutta siihen ei saatu vielä silloin mukaan tarpeeksi toimijoita. Vuonna 2007 ryhmään alettiin rekrytoida toimijoita erilaisilla lehti-ilmoitteluilla, laatimalla mm. paikallisiin ilmaisjakelulehtiin pienimuotoisia juttuja Vapepasta ja sen toiminnasta Rovaseudulla sekä pyydettiin ihmisiä, jotka haluavat mukaan toimintaan, ottamaan yhteyttä ryhmän perustajaan Matti Moilaseen.

Ryhmällä ei ollut vielä perustamisvuotenaan muuta nimeä kuin ”Toimintaryhmä” ja sen toimintaan oli ilmoittautunut mukaan kymmenkunta henkilöä. Ensimmäisenä henkilönä ryhmän toimintaan mukaan ilmoittautui Liisa Nevala. Ryhmän toimijamäärä kasvoi pikkuhiljaa vuosi vuodelta ja sen vahvuus oli vuonna 2013 n. 35 henkilöä. Toimijoiden ikä vaihteli 18 vuodesta 75-vuoteen. Ryhmän toimintaan on tullut vuosien varrella mukaan henkilöitä, joilla on omia koiria ja tämän ansiosta Tuikku-ryhmässä toimii myös koiria ohjaajineen.

©Tuikku ry

Ryhmän nimestä pidettiin ryhmän toimijoiden kesken ideapalaveri, jossa äänestettiin ryhmän nimeksi ”Tuikku-ryhmä”. Nimestä tuli useita esityksiä, mutta päädyttiin Tuikkuun. Nimeä ehdotti Tanja Lappalainen mm. seuraavin perusteluin ”Tuikku kuvaa valoa ja lämpöä. Se antaa toivoa kadoksissa olevalle henkilölle, kun hän tietää, että häntä etsii tällainen hyvin etsintöihin koulutettu ryhmä……” . Toki perusteluja oli lisääkin, mutta tässä niistä mainittuna yksi.

Koska Tuikku-ryhmä oli ns ”villi ryhmä” eli se ei kuulunut mihinkään Vapepan jäsenjärjestöön, eikä ryhmää ollut rekisteröity julkisoikeudelliseksi yhdistykseksi, ei ryhmä voinut kerätä varoja toimintansa tukemiseksi, eikä omistaa mitään muutakaan irtainta materiaalia. Tämän vuoksi ryhmää ja sen toimintaa tukemaan perustettiin yhdistys nimeltä Etelä-Lapin vapaaehtoisen pelastustoiminnan tuki ry  (EPT), jonka toiminnalla
 voitiin avustaa mm. Tuikku-ryhmän vapaaehtoista toimintaa. EPT ry:n ensimmäisenä  puheenjohtajana toimi Seppo Alhonsuo.

Tuikku-ryhmän toiminta on ollut alusta lähtien aktiivista. Ryhmän toimijat kokoontuivat alkuvuosina koulutuksiin ja harjoituksiin noin kahden viikon välein, Ryhmää on koulutettu avustamaan viranomaisia kadonneen henkilön etsinnöissä ja viranomaisia tukevissa ensihuoltoon liittyvissä erilaisissa tehtävissä.

©Tuikku ry